نخستین خودرو برقی دو سرنشین plug-in، دستاورد 10 ماهه پژوهشگران دانشگاه صنعتی خواجه نصیر الدین طوسی، پنجشنبه 12 شهریور 88 با حضور مسؤولان کشور رونمایی شد. تمامی قسمتهای این خودرو در داخل کشور طراحی و تولید شده است.
به گزارش ایسنا؛ رییس ستاد حملونقل و مدیریت مصرف سوخت کشور با اشاره به ضرورت قانونی حرکت کشور به سمت تولید و استفاده از خودروهای برقی و هیبریدی، تولید خودرو برقی دونفره «قاصدک نصیر» در دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی را اعلام موضع رسمی تحول در صنعت خودروسازی کشور خواند و بر حمایت کامل این ستاد از این طرح و پروژههای مشابه تاکید کرد.
سردار محمد رویانیان که در مراسم رونمایی از این خودرو برقی در دانشگاه صنعتی خواجه نصیر سخن میگفت، با اشاره به مصوبه مجلس در مکلف کردن دولت به تولید خودروهای برقی و هیبریدی خاطرنشان کرد: کشورهای اروپایی حدود 20 سال پیش به سمت این خودروها حرکت کردند و هرچه پیش میرویم، ضرورت آن بیشتر احساس میشود و کشوری مثل آلمان که صاحب بزرگترین خودروسازان دنیا است، تولید یکمیلیون خودرو برقی را تا 10 سال آینده در دستور کار خودش قرار داده است. وی در ادامه با اعلام حمایت از تولید خودرو قاصدک نصیر تصریح کرد: با توجه به اینکه 60 درصد تردد خودروها در تهران و شهرهای بزرگ تک سرنشین یا دو سرنشین هستند، این خودرو میتواند به کاهش آلودگی و مصرف انرژی منجر شود.
مشخصات فنی قاصدک
الکتروموتور این خودرو توان خود را از 8 باطری 12 ولت سرب و اسید که با یکدیگر سری شدهاند و دارای جریان 55Ah هستند دریافت میکند و در صورت استفاده از باتریهایی با جریان بالاتر، شتاب خودرو به میزان قابل توجهی افزایش مییابد.
موتور «قاصدک نصیر» از نوع آسنکرون 3 فاز با توان و دور نامی 9 کیلووات است. این الکتروموتور گشتاور بیشینه خود را از زمان شروع به حرکت در اختیار راننده قرار میدهد و این قابلیت یکی از مزایای موتورهای الکتریکی نسبت به انواع احتراقی است. وزن این موتورها 60 کیلوگرم و راندمان متوسط آن در حدود 70 درصد است.
جعبه دنده و دیفرانسیل این خودرو متعلق به خودروی پراید است و بدون هیچ تغییری در این خودرو نصب شده است؛ با این تفاوت که در خودروی پراید، تعویض دنده با استفاده از کلاچ است ولی در «قاصدک نصیر» بدون کلاچ دنده تعویض میشود.
سیستم ترمز این خودروی برقی ترکیبی از الکتریکی و مکانیکی است. ترمز الکتریکی یا بازیابنده در زمانی که راننده پای خود را از پدال گاز بر میدارد به کار میافتد و با تبدیل انرژی جنبشی خودرو به انرژی الکتریکی، از سرعت خودرو میکاهد و باطریها را شارژ میکند. سیستم مکانیکی ترمز نیز در چرخهای جلو از نوع دیسکی و در عقب از نوع کاسهای است که با استفاده از نیروی هیدرولیک و بوستر خلأ عمل میکند.
با توجه به معضلات زیست محیطی و فناپذیر بودن ذخایر فسیلی که جوامع امروزی را با چالشهای جدی مواجه کرده است، استفاده از خودروهای برقی و هیبریدی بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت و سامانه منحصر به فرد فرمان، گیربکس و دیفرانسیل، همچنین شارژ باطریها و سرعت مناسب این خودروی دستساز که از ورق فولادی 0/7 میلیمتر ساخته شده است امکان استفاده از آن در سطح شهر را ممکن میسازد.
به گزارش شبکه خبر؛ مهندس «پویا روشنی تبریزی» سرپرست گروه طراحی و ساخت خودروی برقی با ظرفیت دو سرنشین گفت: گروهی از دانشجویان اتومکانیک دانشکده مکانیک دانشگاه خواجه نصیر طوسی، نخستین خودروی برقی دو سرنشین با نام قاصدک نصیر را که از قابلیت تردد در شهر برخوردار است، ساختند.
روشنی تبریزی با بیان اینکه این خودوری برقی با یک بار شارژ کامل، میتواند بین 60 تا 80 کیلومتر را در شهر بپیماید، گفت: این خودرو باتوجه به اینکه نیاز به مصرف بنزین ندارد، نقش موثری در کاهش آلایندههای زیست محیطی دارد.
سرپرست گروه طراحی و ساخت خودروی برقی قاصدک نصیر تصریح کرد: این خودرو 750 کیلوگرم وزن ، 8/2 متر طول، 5/1 متر عرض و 4/1 متر ارتفاع دارد .
وی با اشاره به اینکه شارژ باطریها بر عمر باطری و بازده آن تاثیر می گذارد، گفت: مزیت عمده این خودرو، شارژ باطری آن با بازده بالا و حجم کم باطری است. روشنی مدت زمان شارژ کامل باطری این خودرو را 8 تا 10 ساعت دانست.
سرپرست تیم طراحی و ساخت خودروی برقی قاصدک نصیر گفت: قیمت فعلی این خودور حدود 12 میلیون تومان است و چنانچه به تولید انبوه برسد، این قیمت به حدود 6 میلیون تومان کاهش خواهد یافت.
«قاصدک نصیر» که نام آن برای تداعی عنوان پیام آور دانشگاه خواجه نصیر انتخاب شده، در دانشکده مکانیک طراحی گشته و در کارگاه اتومکانیک واقع در دانشکده هوا و فضای این دانشگاه ساخته شده است. موتور، درایو و شارژر این خودرو نیز ساخت کشور ایتالیاست و باطری آن نیز اگرچه از بازار داخل تهیه شده اما آن هم ساخت یک کشور خارجی است.